OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

PC Odenses Q & A

Herunder kan du læse lidt om hvad du kan gøre hvis du oplever udfordringer med din computer.

Vi har samlet en række spørgsmål som vi typisk får fra vores kunder, og ønsker at dele guldkornene med dig!

Spørgsmål:

Jeg har været en pjatrøv og har leget med kaffe og vin lige ved siden af min computer og har i kampens hede spildt væsken i min computer!! HJÆLP!

Svar:

Ej nej nej kære kunde! Det var vist ikke så smart da elektronik og væske ikke er en specielt god kombination.

Vi synes bestemt at du skal tage opladeren fra og så vildt muligt også batteriet og på ingen måde liiiiige se om den dog ikke virker. Så fingrene væk fra tænd/sluk-knappen.

Herefter handler det om tid! Tid er penge, så hurtigst muligt skal computeren skilles ad og renses i isopropyl alkohol (nej det må ikke drikkes!), for at forsøge at undgå yderligere skader på de interne dele i computere. Typiske er det tastaturet som må bukke under for uheldet.

Spørgsmål:

Hej PC Odense, min computer vil ikke tænde!?? Hvad pokker kan jeg gøre?

Svar:

Bum bum bum, ja det er en godt spørgsmål!

Det kan være mange forskellige ting som gør at din computer ikke vil tænde, så her kræver det nok en fejlsøgning.

Et lille råd, hvis det er en bærbar computer, så kan du tage opladeren fra samt batteriet, herefter holde tænd/sluk-knappen nede i ét minuts tid. Herefter tilslutter du batteriet og opladeren igen, og krydser fingrer for at den vil tænde igen.

Spørgsmål:

Min computer vil ikke lade op, hvorfor pokker vil den nu ikke det?

Svar:

Er du sikker på at du ikke er faldet i ledningen lidt for mange gange?

Det er typisk ladestikket i computeren som har fået lidt for mange tæv gennem tiden. Det kan selvfølgelig også være din oplader eller batteri som er stået af, hvorfor der så ikke kommer noget strøm til den.

Spørgsmål:

Min computer vil ikke længere gå på nettet, så jeg kan ikke følge med i mine venners Facebook opdateringer eller finde den brugte bil jeg altid har ønsket mig! Hvorfor ikke?

Svar:

Puha, ja det kan være hårdt at være afkoblet nettet. Vi vil forslå enten at nyde vejret og andres selskab for en tid, eller komme forbi med din computer så vi kan finde ud af hvad der er galt med din lille skønhed.

Der kan være flere forskellige årsager til at den ikke længere vil gå på nettet, det kan bl.a. være:

  1. Virker din rooter? Prøv at slukke for din rooter og computeren, og så start det hele op igen.
  2. Virus!! Jeps, vi sagde virus. Der er nogen former for virus og malware som blokere for din internet adgang.
  3. Netkortet i din computer er defekt.
  4. Driveren til dit netkort er blevet slettet, eller er en forkert version.

Spørgsmål:

Min computer har på mystisk vis fået virus. What dælen do i do?

Svar:

Det hurtige svar er; fjern virussen!

Der findes rigtig mange forskellige vira, som gør alverdens forskellige ting, så det er meget svært at svare på, hvordan du har fået den og hvad den gør.

Hvis vi skal starte med det forebyggende, så er det naturligvis en fordel at have installeret en anti-virus program, og holde dette opdateret. Dertil vil vi anbefale at du undgår skumle og lyssky hjemmesider. Lad også vær’ med at åbne vedhæftede filer eller trykke på links i mails fra folk du ikke kender.

Når det uønskede snavs er fjernet, så vil det altså komme igen, hvis du fortsætter i samme brugsmønster!

Spørgsmål:

Min computer er begyndt at arbejde meget langsomt, så jeg kan nå at tage opvasken og vaske tøj mens den tænker over sit næste træk. Hvorfor nu det?

Svar:

Øv, der er ikke noget mere irriterende end en langsom computer… Der kan være flere forskellige årsager til at den arbejder langsomt, så der skal den nok have et lille tjek.

De hyppigste årsager til at din computer er langsom:

  1. Harddisken er enten fyldt helt op eller også er den defekt.
  2. Du kan gennem tiden have installeret så mange programmer og fået noget snavs ind på den, så den skal renses og optimeres.
  3. Alder! Ja en computer har altså også en levetid som alt andet, og en computer som måske er en 4-5 år gammel, vil med tiden virke sløv. Dette skyldes at softwaren (programmer osv.) stiller højere krav til hardwaren (indmaden i din computer). Så kunne det måske være på tide at kigge efter en ny.

Spørgsmål:

Backup? Hva’ pokker er det det? Hvad skal det nu gøre godt for?

Svar:

Ah-ha, okay, ja.. Så du siger til os at ‘rigtige mænd’ ikke tager backup? Så skal du heller ikke græde når alle dine familiebilleder er forsvundet. Eller også skulle du overlade det til det andet køn?

Når vi nu alle kan blive enige om at det er svært trælst at miste sine ting, skoleopgaver, billeder osv., så kunne du lige overveje igen at tage en backup.

Du skal for det første anskaffe dig en ekstern harddisk eller et USB-stik hvor er der plads til alle dine ting. Det kan også anbefales at benytte en “Cloud-service”, som f.eks. Dropbox, Google drive eller iCloud. Derefter kopierer du dine vigtige ting over på enheden, og vupti! Så har du dine ting back’et op.

Spørgsmål:

Hej PC Odense. Det er et eller andet der er knækket efter jeg havde pudekamp med min bærbare computer. Nu sidder skærmen helt løs og “hænger” lidt med hovedet! Er det noget i kan fikse?

Svar:

Hej voldsomme fyr. Vi håber at du vandt kampen!

Ja det er naturligvis noget vi kan lave, det er dog helt umuligt at sige hvad der skal til for at få den repareret, så vi bliver nød til at få den ind til et lille tjek. Grunden til det er, at skærmbeslaget er monteret med skruer, både i skærmen og i “bunden” af computeren. Men kom forbi med den på Klostervej 22, så giver vi et tilbud på reparationen.

Spørgsmål:

HJÆÆÆÆLP!! Min MacBook virkede i går, og nu viser den bare en mappe med et spørgsmålstegn i!!! Jeg sværger at jeg ikke har tabt den. Hvad kan i gøre?

Svar:

Rolig rolig rolig, det fikser vi på 30 minutter! Det er typisk harddisk kabel på din MacBook som ikke længere virker. Det betyder helt præcist at din MacBook ikke kan læse hele harddisken, hvorfor den så ikke kan finde systemfilerne.

Vi kan udskifte kablet og så er du på farten igen!

Spørgsmål:

Ihhhhhhh!! Jeg sad og så genudsendelse af ‘Den store bagedyst’, fordi det bare er smadder lækre kager og totalt ynglingsprogram, men så genstartede min MacBook bare lige pludseligt! Når den nu prøver at starte op, kommer der bare den der Load-bar og efter noget tid slukker den igen?? Er der gået KAGE i den!??

Svar:

Uha da for en rædsel på flere områder……. Det kunne tyde på at din harddisk er stået af og skal udskiftes. Harddisken er der hvor alle dine ting ligger på, så vi kan kun håbe på at det er muligt for os at tage backup af det, medmindre du allerede har dette!

Kom ind med den til os, så kigger vi på den og giver et tilbud på reparationen.

Spørgsmål:

Batteritiden på min MacBook er med tiden blevet dårligere og dårligere, og nu ved jeg ikke helt hvad der er sket, men det ligner at trackpad’en er ved at hoppe ud af rammen.

Jeg skal til eksamen lige om lidt, så i SKAL hjælpe mig nu, ellers dør jeg langsomt…..

Svar:

Rolig nu mulle, vi skal lige nyde morgenkaffen inden vi kan tage stilling til noget som helst……

Nå men okay, for at svare på dit spørgsmål, så er det dit batteri som skaber problemet. Man kan nogen gange opleve at når et batteri dør ud, så kan battericellerne udvide sig. Batteriet ligger under trackpad’en på din MacBook og det er derfor den er ved at hoppe ud af rammen.

Vi plejer at kunne redde trackpad’en og få den på plads igen, og så skal dit batteri naturligvis udskiftes. Det klarer vi lige på en 20 minutters tid.